מדוע צריך תרגילי נשימה?
הנשימה מתבצעת מעצמה, מבלי שנצטרך להקדיש לה תשומת לב. זהו מנגנון מופלא, שנושם את עצמו, נושם אותנו, בכל רגע, של כל יום ולילה, ואינו זקוק להתערבות, לוויסות או להכוונה. מתוך הכרת תודה לנשימה, אני קודם כל לומד להקשיב לה, לשים לב לדקויות הפשוטות והקטנות ביותר, לשאיפה ולנשיפה. במידת הצורך, יש לי את האפשרות להשפיע עליה: תרגילי הנשימה מאפשרים לי להשיב נשימה לא תקינה למצבה הנכון. עבור רובנו זה בדרך כלל אומר להתרגל לנשום פחות. תרגילי הנשימה לא מחליפים טיפול תרופתי. יחד עם זאת, יש ביכולתם להפחית תסמינים, לסייע במקרה של התקף, ולבסס חזרה נשימה נכונה. כשאני מתרגל, אני מסתייע בנשימה כשער לפעולות אוטונומיות של הגוף, להרגעת מערכת העצבים, להאטת דופק, הורדת לחץ הדם או לוויסות תשוקה למזון. התרגילים המוצעים בהמשך הדף מבוססים על שיטת בוטייקו ועל נסיון אישי. במקביל לתרגול האישי, חשוב מאוד לדעתי לקבל ליווי בתהליך מכיוון שהוא לא לינארי, יש תקופות של שיפור ונסיגה ותמיכה יכולה לסייע מאוד.
לפני שמתחילים.
תרגילי נשימה מתבצעים בסביבה בטוחה, בישיבה זקופה או בשכיבה. לעולם לא בנהיגה, בסביבה רטובה או בתוך מים, אלא אם יש שותף או מדריך נוסף עם המתרגל.ת. תרגילי הנשימה מבוססים על נשימת אף מלאה ועל הפעלת הסרעפת.
כיוון שמזון מגביר נשימה, חשוב לבצע את כל תרגילי הנשימה יש על בטן ריקה, או לפחות שעה אחרי ארוחה. תרגול בוקר עם יקיצה ובלילה, לפני השינה, יכולים להועיל. הבסיס לכל תרגילי הנשימה, גם לאלו הכוללים הפסקות נשימה הוא הרפיה. הגוף הוא המדריך שלי, אני לעולם לא דוחק בו בכוח.
עצירות נשימה מבצעים אחרי נשיפה טבעית ופשוטה (לא דוחפים אוויר החוצה מעבר לנקודה ממנה הוא כבר לא יוצא בטבעיות).
לא מבצעים תרגילי נשימה על ריאות מלאות עד הסוף או על ריאות ריקות עד הסוף.
רוב תרגילי הנשימה יכללו תחושה קלה עד בינונית של רעב לאוויר - זו לא תחושה נוחה, אבל תחושת מחסור זו מאותתת שהתרגיל מבוצע כהלכה.
מומלץ להתחיל תרגילי נשימה בהתרגעות והרפיה, במדיטציה של תשומת לב או במדיטצית שיקנטזה - פשוט לשבת. לאחר כ- 10 דקות של ישיבה שקטה והרפיה, כשהדופק הואט, אפשר להתחיל.